گفتگوی علیرضا کیانی با سعید قاسمینژاد
دوره پهلوی اول دوره تامین امنیت است. دوره ایجاد دولت مقتدر است. دوره پهلوی دوم دوره توسعه اقتصادی است، مدرنسازی فرهنگی است، گسترش آزادیها است و به نظر من به صورت طبیعی شما در دوره پهلوی سوم به سمت توسعه سیاسی و گسترش آزادیهای سیاسی میرفتید که آن روند با فاجعه ۵۷ قطع شد.
سلطنت پهلوی: اصلاحگر یا محافظهکار؟
امیریحیی آیتاللهی
سنت محافظهکاری لیبرال بدبینی به بشر را با شفقت نسبت به او توامان پیش میبرد. تاکید آباء این انسانشناسی فلسفی بر نقش نظام عاطفی تنیده در سنن، آداب، رسوم و سنتهای دیرینه یک ملت و اینکه کارکرد عاطفی نهادهای اجتماعی و سیاسی در پرورش خیال اخلاقی (moral imagination) برآمده از ذخیره موجود در این سنتهاست.
بابک مینا
مشروطه از نظر هگل فرایندی واقعی و تاریخی است که در طی آن دولت به تدریج با جذب و تحقق امور جهانروا (universel) (مثل حقوق بنیادین و هنجار آزادی) خود را به مثابهٔ دولتی مشروطه سامان میدهد. هگل در اصول فلسفهٔ حق، تلاش برای بنیاد نهادن مشروطهای یکسان برای تمام ملّتها را رویااندیشی غیرواقعگرایانه میخواند.
داستانپردازی در تاریخنگاری از عصر پهلوی
نیما قاسمی
اگر بتوان نشان داد که این مورخ [محمدعلی همایون کاتوزیان]، تاریخ سیاسی معاصر کشور را به شکلی نوشته است که نتیجهاش کلاً بشود «شاه گُه خورد»، آن هم نه در آن لحظهی خاص، یا در ارتباط با جبههی ملی، بلکه در تمامی دوران سی و هفتسالهی حکومتش، آنگاه باید تأیید کنیم که تاریخنگاری او از زمان هرودوت تا الان هیچ پیشرفتی نکرده است.
گفتگوی علیرضا کیانی با الهه بقراط
در پیش از انقلاب من هرگز به عنوان یک زن، چه در دوران دبیرستان چه در دوران دانشگاه، مانعی احساس نکردم. این فقط احساس من نیست. من هرگز احساس نکردم که به عنوان یک زن مانعی بر سر تحصیل و کار من هست. البته در خیابان و کوچه و بازار از طرف جامعه مورد آزار قرار میگرفتم، با همان متلکهایی که گفته میشد و اینطور کارها، اما از جانب حکومت مورد آزار قرار نمیگرفتیم.
در میان اندیشهورزان و سررشتهدارانِ خاورمیانه این پرسش بازشناخته شده است که چرا رژیمهای پادشاهی به بیشینه هم پایدارترند، هم اصلاحگرترند، و هم کارآمدتر از رژیمهای جمهوری این منطقه هستند. پادشاهیهای اردن، عمان، عربستان، قطر، کویت، و مراکش از جمهوریهایی چون عراق، لیبی، مصر، افغانستان، پاکستان، سوریه، لبنان، یمن، و... به گونهای میانگین پایدارتر، کارآمدتر، و اصلاحگرایانهترند.
قانون اساسی بازتاب - و نه جعل - مطالبات و ضروریات تاریخی یک ملت است. بنابراین، باید تمام وقایع، بحرانها، فرازها و فرودهای صحنهی عمومی ایران از ۱۹۰۶ تاکنون را در نظر گرفت. ضمن اینکه نبایستی بومیگرایی افراطی در پیش بگیریم و بیتوجه به تجربههای مشترک کشورهای دیگر باشیم. بخش عمدهای از تجربهی بشری در جهت همزیستی در کنار یکدیگر، تشکیل دولت و تأسیس قانون، تجربهای مشترک است.
ناصر کرمی
مشهور است که توریست راضی مشوق چهار نفر می شود به انتخاب مقصد و توریست ناراضی عامل انصراف یازده نفر برای آمدن. تبلیغات توریستی البته که متمرکز است بر زیباییها اما هرگز نمی تواند کاملا مبتنی بر دروغ باشد.
بهزاد مهرانی
هستند تحلیلگرانی که ایران را کشوری در آستانه یک انقلاب سیاسی میدانند که پس از آن دیگر جمهوریاسلامیای وجود نخواهد داشت و از طرف دیگر تحلیلگرانی هم هستند که قاطعانه میگویند که انقلابی دیگر در ایران رخ نخواهد داد.
محمد ایزدی