گسست از ۵۷ بازگشت ایرانیان به خویشتن است
ملتی که نشانه و تاریخ و هویت ندارد گم است، مانند بچهای که پدر و مادر خودش را گم کرده است. ما با جمهوریاسلامی بود که نیاکان خود را گم کردیم و تازه میگوییم کو؟ پدر و مادر ما کجا هستند؟ آبا و اجداد ما کجا هستند؟ نشانهها و رسوم ما کجا هستند؟
میزگردی با حضور امیرحسین اعتمادی، الهه بقراط، محسن بنایی، حجت کلاشی
در این میزگرد بحث بر سر انقلاب ملی ایران بود. مشخصا این دغدغه در میان گذاشته شد که انقلاب ملی ایرانیان که از دی ۱۳۹۶ آغاز شده و در دور جدید خود از شهریور ۱۴۰۱، موج سراسری دیگری را تجربه میکند از چه ریشههای گفتمانی - سیاسی برخوردار است و بر این اساس چه مختصات و بایستههایی دارد. تلاش بر این بود که جز به ضرورت، درباره وقایع میدانی انقلاب ملی سخن به میان نیاید بلکه به صورت فراتر نسبت این انقلاب با ایران، چه در قالب سرزمین و چه در قالب مفهوم، کاویده شود.
انقلاب ملی ایران به کجا میرود؟
میزگردی با حضور رضا احمدی، نسیم بهروز، نجات بهرامی، فریبا داوودی مهاجر، محمد ماشینچیان
از دیماه دورانساز ۱۳۹۶ ایران وارد یک وضعیت انقلابی شده است. تحولات خیابانی از آن زمان، تمامیت رژیم اسلامی حاکم بر ایران را هدف گرفته است و تمایلات سیاسی خود را در آمال و خواستهایی جستجو میکند که فراتر از ظرفیت جمهوری اسلامی هستند. اکنون که در پاییز ۲۵۸۱ (۱۴۰۱) بسر میبریم، این انقلاب ملی یکی از بلندترین خیزهای خود را برداشته است.
نشانیهای ایزد؛ مفاهیمی برای ایران نوین
رضا عرب و سهراب ثلاث
استعارهی مطلق برای بلومنبرگ سه ویژگی اصلی دارد: اول) در تصاویر و نقل وقولهای تکرارشونده بکار میروند؛ دوم) توسط اندیشمندان و نخبگان با عقاید متضاد فلسفی به کار میروند؛ سوم) این استعارهها جبرانکنندهی فقدان ظرفیت برای شکلدهی به ایدهها، افکار و مقولات مفهومی (جدید) در زبان هستند.
واپسین گفتگو در پاناما: دادخواست پادشاهی خیرخواه و انقلاب نوین ایران
امیریحیی آیتاللهی
آنچه انقلاب لیبرال و ملی این روزها را از انقلاب ۵۷ و رهبران جنبش سبز (و نه بدنه رادیکال آن خیزش) جدا میکند یکی خواست پایان دادن به ایدئولوژیهای انسانستیز خلقی-اسلامی و دیگری اعاده حیثیت و بازشناسی ارزش نظام سلطنت از یکسو و خود خاندان پهلوی از سوی دیگر است.
زوال حکمت عملی و عرفانیشدن سیاست
بابک مینا
عدالت و حکمت و شجاعت و مدارا. شهریار باید این فضیلتها را در خود بپرواند. عصارهٔ تمام سیاستنامهها تقریباً توصیه به همین فضائل است. همچنین در سنتِ دیوانیِ ایرانی وزیر جایگاه بسیار مهمی دارد. رازداری، امانتداری و دانایی و باتجربه بودن از مهمترین فضایل وزیر آرمانی است.
نقشه راه بازسازی اقتصادی ایران در فردای جمهوری اسلامی: از لحظه سقوط تا تثبیت
گفتگوی سعید قاسمینژاد و محمدرضا جهانپرور
در این گفتگو دکتر سعید قاسمینژاد با دکتر محمدرضا جهانپرور، اقتصاددان برجسته ایرانی، به این پرسش میپردازند که نظام مستقر پس از سرنگونی جمهوری اسلامی بایستی چه سیاستهایی را در حوزه اقتصاد دنبال کند. این دو تن، پاسخ به این پرسش را در سه بازه زمانی متفاوت بررسی میکنند. بازه نخست چند ماه ابتدایی بلافاصله پس از سقوط جمهوری اسلامیست. بازه دوم، تا زمان تحویل زمام امور کشور از جانب دولت موقت به دولت منتخب است. بازه سوم به سیاستهای مطلوب نخستین دولت منتخب میپردازد.
نقشه راه بازسازی سیاست خارجی ایران در فردای جمهوری اسلامی: صلح مقتدرانه و ثبات منطقهای
گفتگوی سعید قاسمینژاد و امین سوفیامهر
در این گفتگو دکتر سعید قاسمینژاد با دکتر امین سوفیامهر به گفتگو پیرامون سیاست خارجی مطلوب دولت ایران از فردای سرنگونی رژیم جمهوری اسلامی میپردازند. این دو در این گفتگو تلاش میکنند مختصات این سیاست خارجی را از چشمانداز یک دیدگاه واقعگرایانه و مبتنی بر تامین حداکثری منافع ملی ایران ترسیم کنند. آنها همچنین بسته سیاستی خود درباره چگونگی تنظیم سیاست خارجی، از منظر راست میانه را نیز ارائه میدهند.
حمید بابایی
شرکت تأمین سرمایه عنوانی است که در ادبیات اداری و دولتی جمهوری اسلامی به شرکتهایی اطلاق میشود که موضوع فعالیت آنها واسطهگری مالی در بازار سرمایه باشد. در امریکا و اکثر کشورهای توسعهیافته از این شرکتها تحت عنوان بانک سرمایهگذاری (investment bank) یاد میشود. کار این شرکتها درواقع نوعی از واسطهگری مالی بین تأمینکنندگان منابع مالی و سرمایهگذاران است.
اولویتهای محیط زیستی در ایران آزاد
ناصر کرمی
رویکرد به توسعه پایدار و ساماندهی چشم انداز سرزمین نمیتواند جدا از برنامهریزیهای کلان حاکمیت در حوزههای اقتصادی و اجتماعی و حتی فرهنگی باشد. به واقع حفظ محیط زیست بیش از آنکه یک موضوع فنی مرتبط با بخش خاصی از سامانه اجرایی دولت باشد یک رویکرد کلان حاکمیتی است.
ناصر کرمی
آبراهامیان منکر مشکلات اقتصادی مردم نیست. اما راه حل را بازگشت جمهوری اسلامی به «عصر روشنگری و دوران خاتمی» میداند. «مورخ» ما به رغم اعتقاد به دیالکتیک تاریخی ظاهرا تاریخ را نه یک رودخانه که میگذرد و میرود بلکه یک مرداب میبیند. مردابی که مکرر میشود پرید داخل آن و بیرون آمد.
جبهه فراگیر ایرانگرایان و مسیر پیروزی انقلاب ملی ایران
سعید قاسمینژاد
مطلبی که میخوانید، متن سخنرانی سعید قاسمینژاد در نشست "رهبری و آینده انقلاب ایران" در دانشگاه جرج میسون در ایالات متحده آمریکا به تاریخ ۱۹ فروردین ۲۵۸۲ (۱۴۰۲) است. این نشست به همت «اندیشکده کوروش بزرگ» برگزار شد. با توجه به وقت محدود در نظر گرفته شده برای هر سخنران، در ارائه، سعید قاسمینژاد بخشهایی از سخنرانی خود را حذف کرد. اما اکنون در وبسایت نشریه «فریدون»، متن کامل این سخنرانی را از نظر میگذرانید.