صنعت خودرو، تحریمها، و دولت ترامپ
با استفاده از تهدید تحریمهای ثانویه، ایالات متحده میتواند شرکتهای چینی را تحت فشار قرار دهد تا روابط خود را با جمهوری اسلامی قطع کنند. با توجه به مقیاس عملیات جهانی آنها، شرکتهایی مانند دانگفنگ، چری و جکموتورز در صورت اعمال چنین تحریمهایی متحمل خسارات زیادی خواهند شد.
رسانهی ملی در هنگام تعلیق دولت ملی
در فقدان دولت ملی، ما فاقد رسانهی ملی هستیم. در مورد ایران این مساله به طور ویژه صادق است. اما رسانههایی که دغدغه ایران دارند و رویکردی ایرانگرایانه دارند می توانند به امر ملی و ایران توجه کنند و تلاش کنند که جای خالی رسانهای ملی را برای همه ایرانیان پر کنند. از این روست که بسیاری از ایرانیان از ضرورت داشتن رسانهی انقلاب ملی سخن میگویند یا از بسته شدن تلویزیون «منوتو» مغموم شده بودند.
قطعی برق سراسری، ضعف ساختاری و نارضایتی فزاینده
قطعی برق زمانبندیشده نمونه آشکاری از ضعفهای ساختاری در زیرساخت صنعتی ایران، مدیریت نادرست و ناکارآمدی، و اولویتهای نادرست ناشی از ترجیحات ایدئولوژیک است. نتیجه، افزایش نارضایتی در میان ایرانیانی است که نه تنها احساس میکنند ایدئولوژی رژیم با آنها همسو نیست، بلکه قوه مجریه نیز توانایی بهبود وضعیت اقتصادی آنها را ندارد. نتیجه، تسلط احساسات انقلابی بر ایران است که از سال ۱۳۹۶ به سه اعتراض بزرگ منجر شده است.
مهدی کتابچی، محمد نایبیزدی، سعید قاسمینژاد
ورشکستگی آبی ایران عمیقا و عمدتا ریشه در سیستمهای سیاسی و اقتصادی نظام اسلامی دارد. ماهیت غیردموکراتیک ساختار سیاسی، همراه با سیاستهای ایدئولوژیک، ورشکستگی آبی را تشدید کرده، و فقدان مشارکت عمومی، و تضاد منافع میان بخشهای مختلف دولتی همگی به «غارت منابع آبی» دامن زدهاند. علاوه بر این، سیاست خارجی ایران و وابستگی اقتصادی آن به منابع طبیعی از جمله آب، وضعیت را وخیمتر کرده و توانایی کشور برای تطبیق با چالشهای روزافزون آبی را محدود کرده است. حل این مسائل نیازمند تغییرات سیستمی است، از جمله حرکت به سوی مدل حکومتی دموکراتیک، اتخاذ سیاستهای غیرایدئولوژیک، و ساختار اقتصادی متنوع که مدیریت و توسعه پایدار منابع آبی را در اولویت قرار دهند
میزان صادرات نفت جمهوری اسلامی در دوران بایدن:
۱۲۲ میلیارد دلار
سعید قاسمینژاد
واشنگتن ممکن است به دلایلی، از جمله کاهش تأثیر تحریمها علیه نفت روسیه پس از حمله مسکو به اوکراین، نسبت به قاچاق نفت ایران نرمتر عمل کرده باشد. این درآمد به تهران امکان داده تا به شدت در سرکوب داخلی و تجاوزات خارجی سرمایهگذاری کند. در داخل، رژیم خیزش مهسا در سال ۲۰۲۲ را به شدت سرکوب کرد. در سطح منطقهای، تهران ارسال پول و سلاح به نیروهای نیابتی و متحدان خود در یمن، عراق، سوریه، لبنان و غزه را تقویت کرده است. نتیجه این اقدامات شامل حملات حوثیها در دریای سرخ، حمله تروریستی ۷ اکتبر توسط حماس و هدف قرار دادن مداوم نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه بوده است.
چهار پیام حذف اسماعیل هنیه در قلب تهران
سعید قاسمینژاد
جمهوری اسلامی و دستگاههای نظامی و امنیتی آن بر خلاف آنچه تبلیغ میکنند، ضعیف، ناکارآمد و ناتوان هستند. در مسیر براندازی جمهوری اسلامی، ملت ایران و کشور اسرائیل منافع مشترکی دارند و هر دو سو نیز از امکاناتی برخوردار هستند که میتوانند به یکدیگر در مسیر سرنگونی جمهوری اسلامی کمک کنند. در این مسیر سفر شاهزاده رضا پهلوی به اسرائیل در سال ۲۰۲۳ گامی مهم و تاریخساز در برقراری این ارتباط بوده است.
علی خامنهای در مراسم تنفیذ: از حمله به پهلوی تا امر و نهی به قوای چهارگانه
سعید قاسمینژاد
نگاهی به سخنرانی خامنهای نشان میدهد که او ۱۸ درصد از محتوای سخنرانی خود را به حمله به سلسله پهلوی و کارنامه رضاشاه و محمدرضاشاه اختصاص داد. اختصاص ۱۸ درصد از این سخنرانی به حمله به پادشاهی پهلوی - که آن را بایستی در تداوم حملات فزایندهی خامنهای و دیگر مقامات جمهوری اسلامی به سلسله پهلوی ارزیابی کرد - حاصل گسترش پشتیبانی جامعهی ایران، از پادشاهی پهلوی و میراثدار آن، شاهزاده رضا پهلوی است، چنانکه در سه موج اعتراضیِ انقلاب ملی در سالهای ۹۶، ۹۸ و ۱۴۰۱ این پشتیبانی را دیدیم.
چگونه جنگ اسراییل و حزبالله میتواند بازار انرژی را داغ کند
سعید قاسمینژاد
راه صلح از اعمال قدرت و ارزیابی واقعبینانهی استراتژی دشمن میگذرد. اگر ایالات متحده، اروپا و کشورهای عربی میانهرو بخواهند تهدید محور مقاومت را برای اقتصاد جهانی خنثی کنند، ضروری است که حلقهی فشار فزایندهی آن را از هم بگسلانند. این هزینه ممکن است برای ایالات متحده و اروپا بالا باشد، اما در مقایسه با هزینهای که غرب در صورت اجازه دادن به جمهوری اسلامی و نیرویهای نیابتی آن برای تهدید بازارهای جهانی انرژی پرداخت خواهد کرد، ناچیز است.
سعید قاسمینژاد
مطلبی که میخوانید، متن سخنرانی سعید قاسمینژاد در نشست «مسئله براندازی؛ استراتژیها و تاکتیکها» است. این نشست با همکاری حزب «ایران نوین» و اندیشکده «مسائل ایران» در ۲۱ آوریل ۲۰۲۴ میلادی برابر با دوم اردیبهشت ۲۵۸۳ (۱۴۰۳) در شهر بریزبین استرالیا برگزار شد.
ارز چندنرخی؛ فساد سازمانیافته برای تعمیق تبعیض در یک نظام بسته
محمدرضا جهانپرور، بورگان نظامی نرجآباد و سعید قاسمینژاد
در این یادداشت کوتاه دکتر محمدرضا جهانپرور و دکتر بورگان نظامی نرجآباد، دو اقتصاددان برجسته ایرانی همراه با دکتر سعید قاسمینژاد، عضو شورای سیاستگذاری «فریدون» و دکترای اقتصاد مالی، به مسئله ارز چندنرخی در ایران میپردازند و آن را از جمله ابزارهای جمهوری اسلامی برای تعمیق تبعیض و فساد ارزیابی میکنند. به باور این سه تن، چندنرخی بودن ارز در ایرانِ تحت سلطهی جمهوری اسلامی، مسئلهای سیاسی است و نه اقتصادی و بالتبع راهحل آن نیز یک ایدهی سیاسی است؛ برانداختن جمهوری اسلامی.
بازگشت برای پیشرفت؛ متون و الگوی بنیانگذار دولت مشروطهی ایران
دکتر رضا عرب در این یادداشت بر بازگشت به «متون بنیانگذار» و «الگوی بنیانگذار» تاکید میکند. بازگشتی که به باور او بازگشتی برای پیشرفت و بازتاسیس دولت مدرن در ایران است. در این مسیر او تز «نوپهلویگرایی» را محملی برای تشریح الگوی بنیانگذار دانسته و تلاش میکند چشماندازی از ابعاد این ایده را در عرصه سیاست عملی توضیح دهد. رضا عرب پژوهشگر مقیم در مرکز مطالعات فرهنگی و اجتماعی در دانشگاه گریفیث استرالیاست.
تورم و نظام اسلامی
محمدرضا جهانپرور، بورگان نظامی نرجآباد و سعید قاسمینژاد
چهار دهه پس از برآمدن جمهوری اسلامی تولید ناخالص سرانه واقعی به دلار ۲۰۱۵ همچنان از سطح پیش از بهمن ۵۷ پایینتر است. در حالیکه ایران پیش از بهمن ۵۷ در فاصله سالهای ۱۹۶۱ تا ۱۹۷۸ شاهد متوسط رشد سالانه ۸.۸ درصد بود، پس از ۵۷ این رقم به ۲ درصد رسیده است.
جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۳ چقدر نفت فروخت؟
سعید قاسمینژاد
گروهی دو حزبی در مجلس نمایندگان و سنا در نامهای به جو بایدن از او خواستند تا تحریمهای ایالات متحده علیه صادرات نفت ایران را اعمال کند. عدم اعمال تحریمها توسط بایدن به جمهوری اسلامی امکان داده است دهها میلیارد دلار درآمد نفتی کسب کند که رژیم آن را صرف سرکوب در داخل و تهاجم در خارج کرده است.
نقدی بر میزگرد «از خرابکاری شرافتمندانه تا خیزش محلهمحور»
ژیار کردستانی
توضیح «فریدون»: ژیار کردستانی که نام مستعار یکی از مخاطبان گرامی «فریدون» است، در نقد میزگرد «از خرابکاری شرافتمندانه تا خیزش محلهمحور» - منتشره در شماره ۶ که در اینجا نیز قابل مشاهده است - یادداشتی به «فریدون» فرستاد که عینا منتشر میشود.
سعید قاسمینژاد
در این میان شاید این روزها در بیت رهبری کسانی مشغول بحث با خامنهای باشند که یک خاورمیانهی در آتش، فضای مطلوبیست برای فرار هستهای به سوی سلاح اتمی و اینک زمان روی مین رفتن نیروهای نیابتی است تا نایب امام زمان سریعتر و کمدردسرتر، گام نهایی به سوی بمب اتمی شیعی را بردارد.
ناصر کرمی
میراث ملی ایران در حساسترین مقطع تاریخ ایران؟ پوشیده نیست که میراث ملی ایران، اعم از تنوع زیستی و چشماندازهای طبیعی و آثار تاریخی و فرهنگی، در همه ۴۰ سال گذشته روندی کاهنده و رو به قهقرا داشته است. اما به اقتضای اوضاع کنونی، آنچه که در پیش رو است به نظر حتی نگران کنندهتر می آید.
ناصر کرمی
آبراهامیان منکر مشکلات اقتصادی مردم نیست. اما راه حل را بازگشت جمهوری اسلامی به «عصر روشنگری و دوران خاتمی» میداند. «مورخ» ما به رغم اعتقاد به دیالکتیک تاریخی ظاهرا تاریخ را نه یک رودخانه که میگذرد و میرود بلکه یک مرداب میبیند. مردابی که مکرر میشود پرید داخل آن و بیرون آمد.
جبهه فراگیر ایرانگرایان و مسیر پیروزی انقلاب ملی ایران
سعید قاسمینژاد
متن سخنرانی سعید قاسمینژاد در نشست "رهبری و آینده انقلاب ایران" در دانشگاه جرج میسون در ایالات متحده آمریکا به تاریخ ۱۹ فروردین ۲۵۸۲ (۱۴۰۲) است. در وبسایت نشریه «فریدون»، متن کامل این سخنرانی را از نظر میگذرانید.
بابک مینا
آیا نوپهلویگرایان تجددخواهانی رادیکال هستند؟ یا آنان محافظهکارانی تجددستیزند؟ از آنجا که نوپهلویگرایی حاصل خلق از عدم نیست، و بر اساس سابقهای تاریخی خود را تعریف میکند، پاسخ این پرسشها را نمیتوانیم به گونهای ذهنی و منقطع از تاریخ بدهیم.
به عنوان کسی که در دههی ۸۰ خورشیدی فعال دانشجویی بوده و سرکوب تمامعیار جنبش دانشجویی در فاصلهی سال ۸۸ تا ۹۰ را از نزدیک مشاهده کردم، در این مقاله میتوانم دستکم سه تفاوت عمدهی جنبش دانشجویی در دهه ۸۰ را با اعتراضات دانشجویان در این روزها بر بشمارم.
رضا عرب - علیرضا کیانی
اکنون ایران درگیری خیزشی ملی است که اگرچه بنا به ادعای نگارندگان در تاریخ پس از بهمن ۵۷ بیسابقه است، ولی دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی در خاموشسازی آن ناتوان بوده است. چرا؟
بهزاد مهرانی
با بازخوانی تنبیهالامه و همینطور آثار شیخ فضلالله نوری درخواهیم یافت که اینگونه نیست که آرای یکی به دموکراسی و آزادی برسد و دیگری به استبداد دینی بلکه هر دو میتواند به درجاتی مبلغ تمامیتخواهی مذهبی بشود.
ناصر کرمی
پروپاگاندای آنها این است که آنچه را که در حکومت ملاها به واقع اقدامی مجرمانه است، به عنوان سیمای معمول ایران عرضه میکنند. حجاب اجباری را بزک کردن البته کاری است که خود نظام هم همیشه انجام داده.
بهزاد مهرانی
لنین که خود رهبر انقلاب ۱۹۱۷ بود در ژانویه همین سال و تنها کمی چند قبل از انقلاب در سخنرانیای در جلسهی سوسیالیستهای جوان سوئیسی در فولکشائوس زوریخ گفت: «ما، آدمهای پیر، شاید آنقدر زنده نمانیم که نبردهای سرنوشتساز انقلاب آتی را ببینیم...»
محمد ایزدی
جمهوری اسلامی که بر اساس ایدهی «حکومت اسلامی» بر ایران حاکم شد، از سازوکار حکومتهای اسلامی سدههای پیشین برای نظارت بر امور اجتماعی نیز بهره گرفت. یکی از این ساز و کارها «حِسبَه» بود که در آن حکومتها وجود داشت.
بابک مینا
از میان رهبران پسااستعماری در کشورهای مسلمان میتوان به نمونهٔ جمال عبدالناصر و سرنوشت تراژیک ملیگرایی عربی اشاره کرد. ملیگراییِ تلافیجو و تودهگرای عبدالناصر در مصر زمانی الگوی آرمانیِ رهبرانِ پسااستعماری در جهان عرب بود
ناصر کرمی
خلاصه نظریه مارکوس این است که مطالعه مواردی مثل قحطی ۱۹۲۸-۱۹۳۳ در اوکراین و قزاقستان در شوروی سابق و ۱۹۵۸-۱۹۶۱ در چین ما را به این نتیجه میرساند که گاه حکومتها از بلایای فراگیر به عنوان سلاحی برای کنترل توده مردم و سرکوب اعتراضات آنها استفاده میکنند.